ramadhan ala carte
>> Selasa, September 08, 2009
oleh kerana musim2 nih semua org suka ckp pasal makan (ironic, considering this month we dont really eat that much), jd den pon nak gak mengglemerkan resepi2 yg den tahu buat. muahahaha... pada xenan, nih ha resepi wat spageti, len kali tak payah suh mak.. ngeee....
mula2, kena poie bli barang. ahakz. ok ada 'orang' itu bila den koba kek dio yg umah den SEBELAH hotel, dia ingat den ni mcm Paris Hilton plak. den kato sebelah hotel, bukan kek hotel. hahaha.. tak caya jugak tu. nih tgk betol2. den snap gambo ni masa dr carport den b4 den reverse. sebelah plak tu tgk btol2 lepas den reverse dr carport. he he he... takdok nye mcm Paris Hilton..
ok.. hari ni den nak share cara2 ringkas wat spaghetti bolognese with mushroom..
antara bahan2 asasi adalah seperti berikut:
pic first tu: spaghetti jenama apa pon boleh, dr jaman2 muda lg dah bese beli san remo. bhn2 wajib cuma tomato dan tomato puri. kcg pease dan mushroom tu opsyenel. sos spaghetti kimball tu kalau nak letak lg sedap, kalau tak letak, ganti dgn 5bijik tomato, buang bijik pastu kisar.
pic second: ni agak2 wajib la, kalau takde, tak jadik la rasa spaghetti.. ni english herbs, kat supermarket ada kot. parsley n oregano.
pic ketiga, sila potong dadu tomato n 2 bijik bwg besar. err bwg putih wajib dlm 5 ulas. english food ni mmg bnyk bwg putih, nak halau vampire. muahahaha :p lada merah tu sbb den suka rasa pedas2. ngeee..
step pertama, sila rebus spaghetti. didihkan air dulu, masukkan satu sudu makan garam dan satu sudu butter (den guna minyak je sikit sbb takdo butter). buh minyak sbb tak bagi spageti tu melekat2. oh ye.. spageti ni panjang2, tolong le jgn gi patah2 kan dia sbb nak muatkan dlm periuk. hahaha.. penah skali dulu den suh adik rebus spageti, dia siap patah2 kan spageti tu sbb konon tak muat periuk. aiyaks.. buh je dlm air, nant bila bhgian bwh lembik, dia akan tenggelam jugak..
boleh la mula menumis bebawang, agak2 bwg tu dah wangi, masuk ler daging kisar.. kalau utk mkn 2 org, 100g pon dah bnyk.. agak2 la bnyk mana.
dah agak2 masak sikit daging tu, masukkan dua sudu tomato puri n sos kimball.. pastu masukkan la cendawan, kcg peas. biar dia MERENEH perlahan.. jgn kuat api. last sekali masukkan tomato yg dah kena dadu, dan sprinkle sikit herba2 spt diatas...
sonang yo wat sos spageti ni. kalau tak jumpa sos spageti kimball, sila buat sendiri la guna kaedah den gitau diatas. sbb jenama sos spageti lain mcm dominos.. pehh mahal woo.. sos kimball ni br 3.80.
hasilnya... jeng jeng jeng...
nih berbuka den ngan jane ari ahad tu.. epal ijau cicah sos rojak, air sunquick n yogurt stroberi...
smlm plak, mak ngan bapak balik umah, tgk bnyk nye tin n botol2 bahan dlm peti sejuk. mak siap membebel tu.. sbb takut bahan rosak, so mak plak trus masak pasta spiralli.. dua hari beturut2 makan western nih.. ari ni kono makan smbl belacan plak la.. ngeee..
4 komen:
italian ekau lin...
hmmm...mamat itali on de way ko..??
muahaha
Kalo robuih spageti, den suko api kocik. Supayo stiap urat spageti tu masak lombut & x melokat antaro satu samo lain. X tau lak bole boh minyak.
Ekau boh hirisan sosej la, baru kaw! Kalo AT, dio boh daun marijuana & poppy. Baru ado raso khayal2 sket. Kak Mot suko boh daun pudina. So aritu x yah gosok gigi. Jimat.
Sos Prego murah beb.
kakmot, tepakso la den cari mamat itali.. dah akak majuks ngan eden.. (tuh la.. dr dolu den kata jgn jgn jgn.. hi3..)
bro disman, prego tu mahal la. kimball aje dah la. lgpun nih made in 1malaysia.. ngeee.. apo la tak patriotik sungguh.
den takdok pudina. sapo nak sponsor pudina....
parabola bagai..woohoo.
Besar lak tuh..nih mesti nak cari cenel australia.hehe
Huu...sedap2.Jap nanti den post gambao daging kambing den:P
Catat Ulasan